Kostenmodellen voor kabel en FTTH

De CRC (de Conferentie van telecommunicatie- en mediaregulatoren, namelijk het BIPT, de CSA, de Medienrat en de VRM) heeft op 29 juni 2018 (met een corrigendum op 11 juli 2018) een aantal beslissingen genomen betreffende de analyse van de breedband- en omroepmarkten.

Daarin werden de operatoren onder andere verplicht om billijke prijzen te hanteren voor hun diensten inzake wholesaletoegang tot omroep en tot breedband.

De CRC-beslissing van 29 juni 2018 betreffende de analyse van de markten voor breedband en televisieomroep bepaalt dat de verplichtingen om billijke tarieven te hanteren zullen gecontroleerd worden met behulp van een bottom-up LRIC-kostenmodel dat de kosten van een efficiënte operator weerspiegelt, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de methode voor de berekening van de kosten die de Europese Commissie aanbeveelt.

In deze context heeft het BIPT BULRIC-kostenmodellen ontwikkeld voor toegang tot de netwerken van de kabeloperatoren en het FTTH-netwerk van Proximus.